Atıksu Geri Kazanım Sistemleri ; Evsel ve Endüstriyel atık su arıtma tesislerinden çıkan arıtılmış, atık suyun ileri filtrasyon ve arıtma prosesleri kullanarak tekrar prosese ve sulama suyuna dönüştürülmesi sağlanmaktadır.
Atıksu Geri Kazanım Sistemlerinde yaygın olarak MBR Arıtma Sistemleri, Ultra Filtrasyon ekipmanları, Kum ve Karbon üniteleri, Ters Ozmoz (Reverse Osmosis) sistemleri kullanılmaktadır.
Yeni kurulan atıksu arıtma tesislerinde hem ekonomik hem de teknik nedenlerle membran biyoreaktörler (MBR) sıklıkla tercih edilmektedir. MBR çıkış suları daha düşük bakteri, askıda katı madde (AKM), biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOİ) ve fosfor konsantrasyonlarına sahiptir. Bu tesisler yüksek dezenfeksiyon kapasitesine sahip olup, yüzeysel sulara deşarj edilebilmekte ve tarımsal amaçlı sulama gibi başka amaçlar için tekrar kullanılabilmektedir.
MBR’lerin en önemli dezavantajı membran tıkanma eğilimlerinin yüksek olmasıdır. Ayrıca MBR’ler, süzüntü kalitesinin artırılması amacıyla (MBR’yi takiben) ters osmoz (TO) ile birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu durumda TO konsantresinin de bertaraf edilmesi gerekmektedir.
Geri kazanılan suyun tesis içinde kullanıldığı noktalar; yangın suyu, tank yıkama suyu, tesis binalarında kullanım suyu, sulama suyu, terminal işletme operasyonları esnasında kullanılan su, buhar kazanlarında kullanım suyu ve tesise bağlı liman işletmesinde (iskele) kullanım suyu olarak sayılabilir.
İhtiyaç duyulan / talep edilen ürün suyu veya sulama suyu kriterlerini sağlamak için gerekli laboratuvar, test ve pilot sistem ölçekli sistem uygulamalarını tamamlıyor ve proje tasarımlarını gerçekleştiriyoruz.